Skip to main content

De voordelen van dieper in je buik ademen

Ademhalen is iets wat we de hele dag doen, zonder erbij na te denken. Het is een automatische reflex die ons lichaam helpt om zuurstof binnen te krijgen en koolstofdioxide uit te ademen. Velen van ons ademen eigenlijk heel oppervlakkig en te snel. Voor een deel heeft dat te maken met dat we onbewust minder willen voelen wat er in ons lichaam plaatsvindt aan sensaties en emoties. We schakelen als het ware een beetje af en komen in ons hoofd te zitten De coaching die ik je aanbied leert je om weer dieper te voelen en emoties toe te laten. Dat is een waardevol proces om te gaan doen.

Wat ik je vertellen wil is dat naast het leren voelen ook voordelen zitten aan dieper in je buik ademhalen. Het heeft naast emotionele winst ook fysieke voordelen. In deze blog ga ik een aantal punten benoemen:

  1. Als we gestrest zijn, ademen we vaak oppervlakkig en snel. Dit kan leiden tot een toename van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Door dieper en langzamer te ademen, kunnen we deze hormonen verminderen en ons lichaam helpen te ontspannen. Diep ademhalen kan ook helpen om angstgevoelens te verminderen, omdat het onze geest kalmeert en ons in het moment brengt.
  2. Dieper ademhalen helpt om meer zuurstof naar ons lichaam te brengen, wat de bloedcirculatie verbetert. Dit kan ons helpen om ons energieker en alerter te voelen. Het kan ook helpen om onze spieren en organen van voldoende zuurstof te voorzien. Dat is belangrijk is voor hun gezondheid en functie.
  3. Dieper ademhalen kan ons helpen om ons beter te concentreren en ons meer gefocust te voelen. Door ons te concentreren op onze ademhaling, kunnen we onze geest kalmeren en afleidingen verminderen. Dit kan ons helpen om productiever te zijn en ons beter te voelen over ons werk.
  4. Diep ademhalen kan ons helpen om beter te slapen. Door ons lichaam te ontspannen en onze geest te kalmeren, kunnen we ons meer ontspannen voelen en beter slapen. Dit kan ons helpen om ons de volgende dag meer uitgerust en alert te voelen. Ook helpt een diepe slaap ons verjongingsproces van cellen en weefsel.
  5. Dieper ademhalen kan ons immuunsysteem versterken. Dit komt doordat diep ademhalen ons lichaam helpt om meer zuurstof binnen te krijgen, wat de werking van ons immuunsysteem kan verbeteren. Dit kan ons helpen om gezonder te blijven en ons beter te voelen.

Al met al zijn er veel voordelen aan dieper ademhalen. Het kan ons helpen om stress en angst te verminderen, onze bloedcirculatie te verbeteren, ons beter te concentreren, beter te slapen en ons immuunsysteem te versterken. Dus, waar wacht je nog op? Adem diep in en ervaar de voordelen zelf!