Skip to main content

FAQ

Meest gestelde vragen

FAQ

Meest gestelde vragen

Wat is ademwerk en hoe werkt het?

Ademwerk is een holistische benadering van gezondheid en welzijn. Het ademwerk, zoals ik het geef, leert je om contact te maken met wat er in je leeft. Door voller en dieper te ademen kom je makkelijker bij die dieper liggende emoties. Door je lichaam de ruimte te geven om te bewegen, of je te uiten, kun je leren te ontladen waardoor je meer rust en ruimte voor jezelf creëert. Ademwerk kan je helpen om stress te verminderen, het immuunsysteem te versterken, emoties te reguleren en meer bewustzijn en zelfinzicht te ontwikkelen.

Wat zijn de voordelen van ademwerk?

Ademwerk kan diverse voordelen bieden, zoals:

 1. Vermindering van stress en angst
 2. Verbetering van slaapkwaliteit
 3. Versterking van het immuunsysteem
 4. Regulatie van emoties
 5. Verhoogde concentratie en focus
 6. Verbetert de bloedcirculatie en zuurstofvoorziening van het lichaam
 7. Verhoogt de energie en vitaliteit
 8. Verbetert de algehele fysieke gezondheid
 9. Kan helpen bij het loslaten van beperkende overtuigingen en emoties
 10. Verhoogt het bewustzijn en zelfinzicht.
Hoe verschilt ademwerk van meditatie?

Ademwerk en meditatie zijn beide technieken die gericht zijn op het beïnvloeden van mentale en fysieke processen, maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen tussen deze twee praktijken.

Meditatie is een algemene term die verwijst naar verschillende technieken die gericht zijn op het verminderen van mentale onrust en stress en het bevorderen van ontspanning, mindfulness en innerlijke rust. Meditatie kan worden beoefend door middel van verschillende methoden zoals concentratie, visualisatie, of bewustzijn.

Ademwerk is een specifieke vorm van meditatie waarbij de ademhaling het middelpunt van de aandacht vormt. Door middel van verschillende ademhalingstechnieken en -oefeningen worden fysieke, mentale en emotionele processen beïnvloed en gestimuleerd. Ademwerk kan helpen om stress te verminderen, emoties te reguleren en meer bewustzijn en zelfinzicht te ontwikkelen.

Het belangrijkste verschil tussen ademwerk en meditatie is dat ademwerk gericht is op het manipuleren van de ademhaling om specifieke effecten te bereiken, terwijl meditatie zich richt op het observeren van de geest en het trainen van de aandacht. Hoewel de twee praktijken elkaar kunnen overlappen en complementair kunnen zijn, hebben ze elk hun eigen specifieke benadering en doelen.

Is ademwerk veilig? Zijn er bijwerkingen?

Over het algemeen is ademwerk veilig. Er enkele voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen. Bij sommige mensen kunnen bepaalde ademhalingstechnieken ongemak of duizeligheid veroorzaken. Daarom wordt het aanbevolen om ademwerk te beoefenen onder begeleiding van een ervaren coach, vooral als je een geschiedenis hebt van fysieke of mentale gezondheidsproblemen.
Als je astma of COPD hebt, wees dan voorzichtig om ademhalingstechnieken te gebruiken die je ademhaling verergeren. Ook als je een psychose hebt gehad, of epileptische aanvallen, wees dan voorzichtig met ademwerk.

Over het algemeen is ademwerk veilig en kan het veel voordelen bieden. Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen welzijn en om de juiste begeleiding te zoeken om ervoor te zorgen dat je de technieken veilig en effectief gebruikt.

Kan ademwerk helpen bij angst, stress en depressie?

Ja, ademwerk kan je helpen bij het verminderen van angst, stress en depressie. Ademhalingsoefeningen en -technieken kunnen het zenuwstelsel kalmeren en de hartslag vertragen, wat kan leiden tot een gevoel van ontspanning en welzijn.

Bovendien kan ademwerk je helpen om bewustzijn te ontwikkelen over de manier waarop jij jouw ademhaling gebruikt en hoe dit je emotionele en fysieke gesteldheid beïnvloedt. Ademwerk kan je helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties en jouw reacties daarop positief benig.

Wat houdt lichaamsgerichte coaching in?

Lichaamsgerichte coaching is een vorm van coaching die zich richt op het integreren van lichaam en geest. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Emoties en ervaringen uiten zich zowel fysiek als mentaal.

Bij lichaamsgerichte coaching wordt er aandacht besteed aan het lichaam en de fysieke sensaties en signalen die het afgeeft. Hierbij wordt er gewerkt met verschillende lichaamsgerichte technieken en oefeningen, zoals ademhaling, meditatie, visualisatie, mindfulness, energiewerk, beweging, aanraking en andere vormen van lichaamswerk.

Als coach ondersteun ik jou om bewustzijn te ontwikkelen over de manier waarop emoties en gedachten zich manifesteren in het lichaam. Door het vergroten van lichaamsbewustzijn kun je meer inzicht krijgen in jezelf en jouw gedragspatronen.

Waarom zou je lichaamsgerichte coaching gaan doen?

Misschien snap je het wel allemaal en ben je naar de reguliere hulpverlening gegaan met een cognitieve aanpak. Heeft dat je ook wel wat gebracht, maar realiseer je dat je lichaam nu ook nog door een proces moet gaan. Dan is het de juiste tijd om te gaan starten met een lichaamsgerichte benadering.

Vaak proberen we het allemaal te begrijpen en in ons hoofd op te lossen. Dat lukt voor een deel, maar dan heb je ook nog je lijf die mee wil doen in het proces van bewustwording en verandering. Door je te leren overgeven aan de lichamelijke uitingen, zoals emoties die door je heen willen bewegen, klanken leren maken en bewegingen en trillingen toe te leren laten, kan jouw lichaam zich van onderdrukte ervaringen bevrijden.

Lichaamsgerichte coaching kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals

 • het verminderen van stress en angst
 • het verbeteren van zelfvertrouwen en zelfbewustzijn
 • het versterken van relaties en communicatie
 • het bevorderen van persoonlijke groei en ontwikkeling.
Wat is het belang van leren reguleren van emoties?

Het reguleren van emoties is belangrijk omdat emoties een centrale rol spelen in je dagelijkse leven en voor jouw welzijn. Emoties beïnvloeden je gedachten, gedrag en lichaam op vele manieren. Het vermogen om emoties effectief te reguleren kan bijdragen aan welzijn en jouw  veerkracht. Ook kan het je helpen om betere relaties met anderen op te bouwen.

Als jij moeite hebt met het reguleren van emoties, heb je meer kans om te lijden aan stress, angst en depressie. Het kan maken dat je een speelbal voelt van je emoties, heen en weer geslingerd wordt, zonder dat je het gevoel hebt dat je er invloed op kunt uitoefenen.

Door het ontwikkelen van vaardigheden voor het reguleren van emoties voel jij je beter in je vel zitten met meer eigenwaarde en authenticiteit. Het leren reguleren van je emoties helpt je om beter te reageren op emotionele uitdagingen in het dagelijks leven.

Waarom zou je überhaupt coaching willen?
 1. Het stimuleert je persoonlijke groei en ontwikkeling: Coaching helpt je om persoonlijke doelen te stellen en deze te bereiken. Het helpt je om daar waar je je gevangen voelt in een patroon, om meer vrijheid te ervaren.
 2. Het verbeteren van relaties en communicatie: Coaching helpt je bij het verbeteren van communicatieve vaardigheden. Om te leren verwoorden wat er in je leeft en dat in verbinding te brengen met anderen op een respectvolle en authentieke wijze.
 3. Het verminderen van stress en angst: Coaching helpt je om te leren voelen wat je heel spannend vindt om met je aandacht naar toe te gaan. Soms heb je een ander nodig om die stap te zetten. Er is moed voor nodig om die gevoelens toe te laten waar graag van af wilt. Of waar je je voor schaamt en een oordeel op hebt. Door het te leren doorvoelen wordt de angst ervoor minder en komt er meer vrijheid en levensenergie vrij.
 4. Het vergroten van zelfvertrouwen en zelfbewustzijn: Coaching helpt je bij het ontwikkelen van een sterker gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Het is een proces dat geduld en toewijding vraagt. Als je liefdevol met jezelf kan zijn, kan je vertrouwen gaat groeien. Dat gaat stapje voor stapje
 5. Coaching kan je ook helpen bij het ontwikkelen van meer inzicht in persoonlijke doelen en behoeften. Als jouw coach support ik je hierin om de stappen wel te gaan zetten.
Is het vooral een soort positief denken en heel mentaal gericht?

Nee, het is juist leren om bewust met aandacht in je lichaam te zijn en uit je hoofd gaan. Mijn manier van werken is gericht op leren voelen, emoties leren toelaten en je te openen voor alles wat er op lichaamsniveau gebeurd. In je lichaam zitten de sleutels naar bevrijding, de kennis en de wijsheid die jij nodig hebt om verder te komen.

Heb je ervaring nodig met deze manier van werken?

Nee, je kunt deelnemen zonder enige vorm van ervaring op dit gebied. Iedereen kan dit leren. Het is juist een heel natuurlijke manier van werken. Eentje die niet nog meer je hoofd belast met analyseren en veel nadenken. Je leert weer vertrouwen op je lichaam en de kracht die in je zit.

Worden de sessies vergoed?

Nee, de sessies worden niet vergoed door de zorgverzekering. Het is belangrijk dat je voelt dat je in jezelf wil investeren en ervoor gaat om de noodzakelijke veranderingen in je leven gaat creëren.

Is het ook mogelijk het coachingstraject online te doen?

Ja, dat kan. Dan verbinden we via Zoom en kun je op deze manier het traject volgen. Op die manier bespaart het je reistijd en kan je nog steeds aan een krachtig transformatie proces deelnemen.

Contact

Aanmeld
formulier

Staat het antwoord wat je zoekt er niet bij? Stuur mij dan gerust even een berichtje.